Detalii si definiții ale granitului

Cuvântul “granit” este folosit într-o varietate de moduri diferite, de oameni diferiți. O definiție simplă este folosită în cursurile introductive; o definiție mai precisă este folosită de petrologi (geologi care se specializează în studiul rocilor); și, definiția de granit se extinde sălbatic atunci când este utilizat de către oamenii care vând granitul in produse finite cum ar fi blaturi, țiglă, și furnir de construcție.

Aceste multiple definiții ale granitului pot duce la probleme de comunicare, dar cu toate acestea, dacă știți tipul persoanei cu care comunicati puteți interpreta cuvântul granit în contextul său adecvat.

Trei utilizări comune ale cuvântului “granit” sunt explicate mai jos:

A) Definirea cuvantului granit data la un curs de catre un profesor
Granitul este o rocă calcaroasă, roșie, de culoare deschisă, compusă în principal din feldspați și cuarț, cu cantități mici de minerale și amfibule minerale.
Această definiție simplă le permite studenților să identifice cu ușurință piatra bazată pe o inspecție vizuală.

B) Definiția petrologului

Granitul este o rocă plutonică, în care cuarțul reprezintă între 10 și 50% din componentele felsice, iar feldspațiul alcalin reprezintă 65 până la 90% din conținutul total de feldspar. Aplicarea acestei definiții necesită identificarea și capacitatea de cuantificare a mineralelor unui geolog competent.

Multe roci identificate ca “granit” folosind definiția profesorului nu vor fi numite “granit” de către petrolog – ar putea fi în schimb granite alcaline, granodioriți, pegmațiți sau apliți. Un petrolog ar putea numi aceste “roci granitoide” mai degrabă decât granit. Există și alte definiții ale granitului pe baza compoziției minerale.

C) Definiția comercială

Cuvântul “granit” este folosit de oamenii care vind și cumpără piatră tăiată pentru utilizare structurală și decorativă. Aceste “granituri” sunt folosite pentru a face blaturi, gresie,furnir, monumente funerare și multe alte produse.

În industria pietrei comerciale, un “granit” este o stâncă cu granule vizibile care sunt mai grele decât marmura . Sub această definiție, gabbro , bazalt , pegmatit , schist , gneiss , syenite, monzonite, anorthosite, granodiorite, diabase, diorite și multe alte roci vor fi numite “granit”.
Cea mai mare parte a pietrei de granit produsă în Statele Unite provine din depozite de înaltă calitate din cinci state: Massachusetts, Georgia, New Hampshire, Dakota de Sud, Idaho dar si in Romania.